Για μια πραγματικη Δημοκρατια

Αρχική » ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ! » Ελευθεριος Βενιζελος και το ιδιωνυμο του ανηκουμε στην δυση

Ελευθεριος Βενιζελος και το ιδιωνυμο του ανηκουμε στην δυση

Advertisements

Με αφορμή σαν σήμερα τη γέννηση του Ελευθεριου Βενιζέλου το 1864, λίγα λόγια για το ιδιώνυμο…
Ελευθεριος Βενιζελος
Με αυτό τον νομικό όρο έμεινε στην ιστορία ο νόμος 4229 του 1929, που έπληττε ευθέως τα δημοκρατικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, αν και τιτλοφορείτο «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτώ…ν». Στο στόχαστρο της καθεστηκυίας τάξεως εκείνης της εποχής, το μικρό σε πολιτική δύναμη ΚΚΕ. Ήταν ένα έγκλημα γνώμης, απαράδεκτο για μία δημοκρατική πολιτεία.
Ιδιώνυμο στη Νομική Επιστήμη ονομάζουμε το έγκλημα εκείνο για το οποίο προβλέπονται ιδιαίτερες ποινές σε σχέση με τα εγκλήματα της γενικής κατηγορίας, όπου αυτό υπάγεται. Ο όρος από το 1929 απέκτησε πολιτική σημασία και σήμανε κάθε κατασταλτικό μέτρο που εφαρμόστηκε έως το 1974 και ποινικοποιούσε την υποστήριξη και διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών. Η επικράτηση των μπολσεβίκων στη Ρωσία και οι διεκδικητικοί αγώνες του εργατικού κινήματος είχαν θορυβήσει τις κυρίαρχες τάξεις της χώρας. Κάθε απεργός ήταν γι’ αυτούς κι ένας εν δυνάμει κομμουνιστής.
Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στις 7 Ιουλίου 1928, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ξεκάθαρος: «Πάσα απόπειρα διαταράξεως ή βιαίας ανατροπής του αστικού καθεστώτος, του οποίου στερεά θεμέλια είνε η πατρίς, η οικογένεια, η ιδιοκτησία θα εύρη αντιμέτωπον την πυγμήν του Κράτους. Είμεθα αποφασισμένοι να εξοπλίσωμεν το κράτος και τας αρχάς του διά τας αναγκαίας νομοθεσίας, όπως καταστή δυνατή η αποτελεσματική κοινωνική άμυνα κατά των απροκάλυπτων ανατρεπικών ενεργειών των εχθρών του κοινωνικού καθεστώτος».
Στις 22 Δεκεμβρίου 1928, τέσσερις μήνες μετά την εκλογική του νίκη, ο Βενιζέλος συνεπής στην προεκλογική του υπόσχεση, έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με τον τίτλο «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών». Εμπνευστής του ήταν ο επί των Εσωτερικών υπουργός του Κωνσταντίνος Ζαβιτσάνος, ένας συντηρητικός πολιτικός, με λαμπρή καριέρα αργότερα στη δικτατορία Μεταξά.

Το νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο στις 3 Απριλίου 1929. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Βενιζέλος φανέρωσε τις προθέσεις του: «Το νομοσχέδιον δεν επιδιώκει να διώξη τον κομμουνισμόν ως ιδέαν, αλλά τη Γ’ Διεθνή και τας μπολσεβικικάς αρχάς αυτής, αίτινες απέχουν πολύ του ιδεώδους κομμουνισμού. Το νομοσχέδιον επιδιώκει τη δίωξιν των οπαδών της Γ’ Διεθνούς. Δε δυνάμεθα να διώξωμεν τον κομμουνισμόν, διότι και ο Χριστός υπήρξε κήρυξ της ιδέας αυτής. Ο Χριστός διεκήρυξε πρώτος τον κομμουνισμόν, αλλά από την υψηλήν ιδεολογίαν του κομμουνισμού μέχρι των ανατρεπτικών ενεργειών των ανθρώπων της Μόσχας, υπάρχει διαφορά».
Ελλείψει κομμουνιστικής εκπροσώπησης της Βουλής, το βάρος της αντίθεσης στο νομοσχέδιο σήκωσε η πτέρυγα των Φιλελευθέρων με επικεφαλής τους Αλέξανδρο Παπαναστασίου, Γεώργιο Παπανδρέου και Γεώργιο Καφαντάρη. Το ΚΚΕ διοργάνωσε διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το αντιπολιτευόμενο «Λαϊκό Κόμμα» θύμισε στον διαφωνούντα Παπαναστασίου ότι ως πρωθυπουργός το 1924 είχε περάσει νόμο στη Βουλή που ποινικοποιούσε την έκφραση γνώμης υπέρ του έκπτωτου βασιλιά.
Ο Παπαναστασίου ως έσχατο όριο υποχώρησης πρότεινε να διώκονται και οι φασίστες με το «ιδιώνυμο», αλλά ο Βενιζέλος απέρριψε την πρότασή του. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά στις 18 Ιουλίου από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και από τις 25 Ιουλίου 1929 άρχισε η εφαρμογή του.
Στην τελική του διατύπωση το «Ιδιώνυμο» προέβλεπε στο Άρθρο 1 «Όστις επιδιώκει την εφαρμογή ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν τη διά βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της Επικρατείας, ή ενεργεί υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμόν τιμωρείται με φυλάκισιν τουλάχιστον εξι μηνών. Προς τούτοις επιβάλλεται διά της αποφάσεως και εκτοπισμός ενός μηνός μέχρι δύο ετών εις τόπον εν αυτή οριζόμενον Μετά τας αυτάς ποινάς τιμωρείται και όστις επωφελούμενος απεργίας ή λοκ – άουτ, προκαλεί ταραχάς ή συγκρούσεις».

Αν το αδίκημα ετελείτο δια του Τύπου, προβλεπόταν η δυνατότητα απαγόρευσης άσκησης επαγγέλματος στο δημοσιογράφο, το διευθυντή, τον τυπογράφο ή τον εκδότη του εντύπου για 6 μήνες και σε περίπτωση υποτροπής για τρία, το πολύ, έτη. Ιδιαίτερα βαριές ποινές προβλέπονταν για τους παραβάτες που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί ή στρατιωτικοί. Η απόλυση ήταν ο κανόνας.
Το τελικό κείμενο του νόμου καθιέρωνε την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινών ποινικών δικαστηρίων για την εκδίκαση των θεσπιζομένων αδικημάτων. Επρόκειτο για σαφή παρέκκλιση από το Σύνταγμα του 1927 (άρθρο 100 παρ. 1), που όριζε ότι μόνα αρμόδια για την εκδίκαση των πολιτικών εγκλημάτων ήταν τα ορκωτά δικαστήρια.
Η ψήφιση του «Ιδιώνυμου» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο νομικός κόσμος της χώρας με αρθρογραφία στα περιοδικά «Θέμις» και «Δικαιοσύνη» .Φωνή διαμαρτυρίας ύψωσαν διανοούμενοι, όπως ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Γεώργιος Νιρβάνας, ο Κωνσταντίνος Άμαντος, ο Δημήτρης Γληνός, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και ο Ανρί Μπαρμπίς.
Στα επτά χρόνια της εφαρμογής του έως το 1936, οπότε αντικαταστάθηκε με σκληρότερο νόμο από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, γύρω στα 16.500 πολίτες συνελήφθησαν. Από αυτούς 3031 καταδικάσθηκαν και εξορίστηκαν στα νησιά Φολέγανδρο, Ανάφη, Αμοργό και Σκύρο. Με δικαστικές αποφάσεις διαλύθηκαν πολλές οργανώσεις και σωματεία, που επηρεάζονταν από το ΚΚΕ.
Στο «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου στηρίχθηκαν πλήθος νομοθετημάτων για το ζήτημα της προστασίας του κοινωνικού συστήματος, από τη Μεταξική δικτατορία (α.ν. 117/1936) ως και τη μετεμφυλιοπολεμική περίοδο (ν. 509/1947). Αυτού του είδους οι νόμοι έπαυσαν να υφίστανται από τη μεταπολίτευση, με την εφαρμογή του Συντάγματος του 1975.

Advertisements

2 Σχόλια

 1. η καθε μορφης δικτατορια εξαρταται απο την ανεκτικοτητα και την αντοχη του λαου στον οποιο επαβαλλεται ….η Ελλαδα εχει δεξει τετοιες αντοχες και το 1453 και το 1929 και το 1967….Ο λογος ειναι απλος . Ο ραγιας μπορει να ζει συχνα σαν τον «καραγκιοζη » σκυφτος και ρακενδυτος , αλλα δεν χανει ποτε ουτε την συλλογικη του μνημη , ουτε την σωστη κριση , αναλογιζομενος τα λαθη που προκαλεσαν τα παθη του …..Ετσι , εστω και αν τα 400 χρονια σκλαβιας μοιαζουν αιωνιοτητα για εθνη οπως το αμερικανικο που μολις προσμετραει 200 , αυτος ο ιδιος «ραγιας » που μαζευε υπομονετικα το χαρατσι για τον Σουλτανο ρισκαροντας οπως ο Γρηγοριος ο Ε το κεφαλι του , σωπαινει και ψαχνει νοερα την ευκαιρια να παρει ξανα τα πανω του και να βγει απο την μιζερια στεκομενος ξανα ορθιος εκει οπου οι αλλοι υποτασονται …..Ειναι η λαικη σοφια , ο ηλιος ο πρωτος που κοιμαται μεν τον ληθαργο του , αλλα ξυπανει και θεριευει οταν ερχεται το γυρσιμα των ακαιρων για να συνεχισει να υπαρχει παντα στο διηνεκες ….

 2. ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  ΑΛΛΑ ΕΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ [ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΟΣ ΣΩΤΗ
  ΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΘΕΤΙ ΑΠΟΨΗ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΤΕΡΙΑΣ
  ΛΟΓΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΙ [ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙ ΕΙΝΕ ΠΑΓΕΙΑ ΘΕΣΙ ] ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜ
  ΕΙΟΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟ
  ΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟ [ 1936 ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ ] ΚΑΙ ΤΟ [ 1967 ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ]
  Η ΣΗΜΕΡΗΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
  ΘΥΜΗΖΕΙ ΠΡΟΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΠΟΣ ΤΗΝ
  ΕΠΟΧΙ ΤΟΥ [ 1967 ] ΦΑΝΤΑΖΟΤΑΝ [ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ] .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: