Για μια πραγματικη Δημοκρατια

Αρχική » ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ! » Η Σαντορινη απεκτησε πανεπιστημιακο τμημα ?

Η Σαντορινη απεκτησε πανεπιστημιακο τμημα ?

Advertisements

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 στις 18:00 θα γίνει η έναρξη του Παραρτήματος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Σαντορίνη.

Στην εκδήλωση – έναρξη του Παραρτήματος θα παραστούν και θα μιλήσουν οι καθηγητές κ. Δημήτης Παπανικολάου και κ. Ευθύμης Λέκκας.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη της γεωφυσικής έρευνας στο νησί και συνάδει με το γενικό ενδιαφέρον όλων των Φορέων για την καλλίτερη τουριστική ανάπτυξη του νησιού καθώς θα συμβάλλει:

1. στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και η συνεργασία με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού με ταυτόχρονη προβολή στα ΜΜΕ.
2. στην προσέλευση επιστημόνων από όλο τον κόσμο για την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων και συνεδρίων.
3. στην αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος από τρίτους λόγω προβολής από ΜΜΕ.

Το χρονικό της δράσης ξεκινά από τις 10 Απριλίου 2009, όταν με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας και μετά από πρόταση της Θηραϊκής Εταιρίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αποφασίστηκε:

* Geology Department Branchη παραχώρηση του νεοκλασικού κτιρίου (πρώην Κοινοτικό κατάστημα) που βρίσκεται στην Έξω Γωνιά για την εγκαθίδρυση του Παραρτήματος του Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεδομένου ότι πληροί τις ανάγκες του Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και καθόσον υπάρχει ήδη καταρτισμένη μελέτη για ανακαίνιση του νεοκλασικού κτιρίου
* η παραχώρηση αίθουσας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ημεροβιγλίου Θήρας, για την προσωρινή στέγαση του Παραρτήματος του Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι να αποπερατωθούν οι εργασίες και η επισκευή του νεοκλασικού κτιρίου στην Έξω Γωνιά.

Οι κ.κ. Παπανικολάου και Λέκκας παρεβρισκόντο στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Απριλίου.
Ο καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου είχε δηλώσει σχετικά: ‘Η Σαντορίνη είναι παγκόσμιο μνημείο Γεωλογικής κληρονομιάς. Ό,τι είναι ο Παρθενώνας για το ανθρώπινο πνεύμα, είναι η Σαντορίνη για την παγκόσμια γεωλογική ιστορία.’
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας αρίθμησε πέντε λόγους που καθιστούν τη Σαντορίνη σημείο μοναδικού γεωλογικού ενδιαφέροντος:
– το ηφαίστειο, στο οποίο οφείλει το νησί τη μορφολογία του
– την καλντέρα που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, και μάλιστα καλυμμένη από τη θάλασσα
– το νεαρόν της ηλικίας του ηφαιστείου και των διεργασιών του
– την επιρροή της γεωλογίας στις ανθρώπινες δραστηριότητες και σε έναν προϊστορικό σημαντικό πολιστισμό
– την αρχιτεκτονική του νησιού που δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.

Τέλος ο κ. Λέκκας δήλωσε πως σκοπεύει στην ίδρυση Γεωλογικού Μουσείου στη Σαντορίνη εντός της επόμενης πενταετίας.
Επιμέλεια: Κ.Ν.Κ.
Αν αυτη η είδηση που βρήκα σε καποια ιστοσελίδα που φέρεται σαν η επίσημη του δήμου θήρας αληθεύει , αποτελεί πράγματι για μια ακόμα δικαίωση όσων προσπαθώ επί μια ολόκληρη δεκαετία μέσω διαδικτύου να επηρεάσω την κοινή γνώμη ,για να γίνουν πράξη στο νησί που αγάπησα πιο πολύ απο την ζωή μου!
Το πρωτο ήταν το αίτημα προς την ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία της επισκεψιμοτητας του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου και του προϊστορικού μουσείου …
Αντ’αυτου ο Αρης Σπηλιωτοπουλος σαν υπουργός Πολιτισμού , ζήτησε την προστασία της Οιας !
Χάρηκα γιατί είπα απο μέσα μου ..
Όταν θα φτάσουν μια μέρα οι επίσημοι της ΟΥΝΕΣΚΟ στο νησί , έστω και τυχαία καποιος θα πιάσει στα χέρια του το βιβλίο με τις τοιχογραφίες της Θήρας, όπως εγώ το 1987 όταν περίμενα να ξυπνήσει ο οικοδεσπότης που θα με φιλοξενούσε !
Αν ειναι Ασιάτης , θα καταλάβει την ομοιότητα στην στάση του Βούδα της κροκοσυλλεκτριας , η το σαρι της Ιέρειας με τον τρόπο που ακόμα το φορούν οι «Αρειοι» στις Ινδίες !
Αν ειναι Αφρικανός , σίγουρα θα προσέξει τον «αφρικανο » στον τομέα Α και το βωμό της θυσίας που βρέθηκε στην ίδια τοιχογραφία !
Τώρα πάλι το ίδιο ακριβώς σκέφτομαι με το Γεωλογικό τμήμα που φέρεται να άνοιξε ήδη στην Σαντορίνη !
Αν μια μέρα καποιος γεωλόγος , βγει απο το κλισέ της επιστήμης του , ψάχνοντας να βρει το πότε καταστράφηκε ο Μινωικός Πολιτισμός απο τα ευρήματα της έρευνας του εδάφους και κοιτάξει το χρυσό αίγαγρο σαν σύμβολο της ίδιας ακριβώς θρησκείας με αυτη του Μωυσή, πριν κατέβει απο το όρος Σινά, αν δει ότι το κρεβάτι στον χώρο της ανασκαφής του Ακρωτηρίου , βρέθηκε έξω απο το γκρεμισμένο σπίτι, ειναι μια απλή απόδειξη ότι αυτός που κοιμήθηκε πάνω του , γύρισε στο νησί, μετά την έκρηξη του ηφαίστειου για να μαζέψει την ζαφορά ! Γιατί ξέρει ότι καθε ηφαίστειο, κάνει την γη πολύ πιο γόνιμη μετά την έκρηξη και η ζαφορά συνεχίζει να φυτρώνει ακριβώς στην ίδια περιοχη που χαρτογραφείται μέσα απο τις τοιχογραφίες του ακρωτηρίου μεχρι και σήμερα ακόμα !
Όταν στο νησί των λαμογιων , αρχίσουν να έρχονται άνθρωποι για να μάθουν αντί για να οικονομήσουν,
δεν θα αργήσει να φανεί , ότι ο αγώνας μου δεν πήγε ολότελα χαμένος ..
Ίσως να μην υπάρχω την ήμερα που θα γίνει το πρωτο τμήμα ιατρικής η φαρμακολογίας στο νησί …
Όμως αυτοί που πλήρωναν για να κρύβουν η να καταστρέφουν τα αρχαιολογικά κειμήλια του ,αυτοί που έκαναν ότι μπορούσαν για να μου πάρουν πατρίδα , μαγαζί και σπίτι , φίλους και συγγενείς και να βρεθώ άρρωστος στην πιο γλυκιά εξορία του πλανήτη , δεν θα νοιώθουν πια άνετα ρημάζοντας τους τουρίστες που με την φαιά ουσία πάνω απο την τσέπη τους , θα περνάνε κάτω απο τα αθώα προβατάκια του Πολύφημου , όπως οι άνδρες του Οδυσσέα ,στον Μύθο του Ομήρου ….

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: