Για μια πραγματικη Δημοκρατια

Αρχική » ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ! » Πως βλεπουν σημερα οι ξενοι την διαφθορα στην Ελλαδα

Πως βλεπουν σημερα οι ξενοι την διαφθορα στην Ελλαδα

Advertisements

Μετάφραση του Παναγιώτη Κανελλοπούλου
απο το περιοδικό lavie.fr


ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ
ΕΛΛΆΔΑ . Την ώρα που η πιθανή χρεωκοπία της Χωρας απειλεί την ευρωζωνη , η γενικευμένη πρακτική για δοσοληψίες «κάτω απο το τραπέζι», εχει μπει στο στόχαστρο.

Η ΓΆΓΓΡΑΙΝΑ ΜΕ ΤΑ «ΦΑΚΕΛΆΚΙΑ»
Του ειδικού απεσταλμένου μας στην Αθήνα

Η Σοφία δείχνει ενοχλημένη.Για να καταθέσει την άποψή της , για την διαφθορά στην Χώρα ,η σύζυγος και μητέρα ζητεί να διατηρήσει την ανωνυμία της πριν καταθέσει δυο
χαρακτηριστικά περιστατικά .Το πρωτο αφορά το δημόσιο νοσοκομείο,ένα τομέα που εχει πληγεί σε πρωτο βαθμό , απο τα «φακελάκια» τα περίφημα «κεράσματα» .
«Εδώ και δυο χρονια , η μητέρα μου έπρεπε να χειρουργηθεί στην λεκάνη, στο νοσοκομείο ΚΑΤ , ένα δημόσιο νοσοκομείο στα βόρεια προάστια των Αθηνών ,όπου κατά κανόνα ,οι υπηρεσίες των θεραπευτών ειναι δωρεάν. Ε λοιπόν ο γιατρός μας ζήτησε διακριτικά 700 ευρό για να κάνει την εγχείρηση. Πληρώνονται λίγο, αλλά αυτο δεν σημαινει ότι πρέπει να πληρώσουν οι ασθενείς την διαφορά «διαμαρτύρεται η Σοφία στο γραφείο της στο κέντρο της πόλης της Αθήνας , μια μεγαλούπολη 4.000.000 κάτοικων, δηλαδή το 1/3 του πληθυσμού της Χωρας , που περισσότερο απο ποτέ στο παρελθόν, υποφέρει απο το μποτιλιάρισμα της κυκλοφορίας και την γκρίνια των κατοίκων της .
Η άλλη ιστορια αφορά τον γυιο την εφορία , διάσημο τομέα διαφθοράς των υπάλληλων του . » Ο αδελφός μου , εκδότης , δέχθηκε πριν απο 4 χρονια την επίσκεψη ενος ελεγχτη της εφορίας εισοδήματος, που του ζήτησε 300.000 ευρό,
σε μετρητά , με αντάλλαγμα την ησυχία του . » Αν δεν πληρώσετε , θα δηλώσουμε ότι βρήκαμε ανωμαλίες στην δήλωση εισοδήματός σας » τον απείλησε ο υπάλληλος.
Ο αδελφός μου αρνήθηκε και παραταυτα δεν ενοχλήθηκε ξανά.
«Όμως πόσοι επιχειρηματίες, που αρνούνται αυτούς τους εκβιασμούς , υφίστανται έλεγχους, που καμμια φορά τους υποχρεώνουν να βάλουν λουκέτο» , δηλώνει με παράπονο η Σοφία.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ Η ΔΙΑΦΘΟΡΆ ΕΊΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΌ ΝΌΣΗΜΑ

Το σύστημα του μπαξις , ένα γενικευμένο φαινόμενο , ειναι μέρος της κοινωνικής διαφώτισης ! Όμως απο την ήμερα που η πιθανή χρεωκοπία απειλεί την ευρωζωνη , με την έλευση των ειδικών του Δ.Ν.Τ για να βοηθήσουν την ρύθμιση των οικονομικών προβλημάτων, το δάκτυλο δείχνει προς τα πάνω, την κατεύθυνση της πηγής του κακού στο επίπεδο του Κράτους . «Η διαφθορά ειναι μια απο τις πρώτες αιτίες του δημοσίου χρέους της Ελλάδας» δήλωσε τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου [ΠΑΣΟΚ , σοσιαλιστές ] , που κέρδισε τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2009 . Γιατί με 12,9% δημόσιο ελλειμα , αντί για 6% όπως δήλωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλη [ΝΔ], η το δημόσιο χρέος στο 114% , η Χώρα βουλιάζει.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : 1335 ΕΥΡΟ /ΕΤΟΣ /ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Χωρίς να υπολογιστεί το τεράστιο ποσοστό οικονομικής δραστηριότητας που κρατιέται «κάτω απο το τραπέζι» …25% επίσημη εκτίμηση , αλλά χωρίς αμφιβολία, στην πραγματικότητα , φτάνει ως το 40% του ΑΕΠ .Εισοδήματα που διαφεύγουν απο φορολόγηση , σε μια χώρα που ειναι σχεδόν χρεοκοπημένη !
Αυτη ειναι η αιτία της πίεσης της κυβέρνησης, που ασκούν οι εταίροι της στην Ευρώπη και κυρίως το Βερολίνο για να υπάρξει εγρήγορση και δράση.
Ακόμα και αν με την Γερμανία, η σχεση ειναι τεταμένη.
«Οι Ελληνες δεν έχουν την διαφθορά στο αίμα τους , όπως οι Γερμανοί, δεν έχουν τον ναζισμό στο δικο τους » δήλωσε επίσης τον Μάρτιο ο Παπανδρέου . Έτσι ένα δρακόντειο πλάνο συγκράτησης και έλεγχου του δημοσίου τομέα υιοθετήθηκε τον Μάρτιο με συγκεκριμένους στόχους . Ενα σύστημα συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης απο το Ιντερνέτ και την κινητή τηλεφωνία ,για να αποφευχθεί η επαφη με τους διεφθαρμένους υπάλληλους.Κωδικοί ηλεκτρονικής αναγνώρισης , για καταμέτρηση των ασθενών που παρακολουθούνται απο τους γιατρούς.Η ακόμα ,μια παρακολούθηση απο δορυφορικό σύστημα των ρεζερβουάρ πετρελαίου, για να περιορίζεται η μαύρη αγορά των καύσιμων !

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε

«Μαζί με την Βουλγαρία και την Ρουμανία , επιβεβαιώνει ο Κώστας Μπακουρης ,
73 ετών , ο Ελληνας πρόεδρος του συλλόγου » Διεθνής Διαφάνεια » [ONG ,IT] . Βρίσκεται στην 71η θεση σε 182 Χώρες στον πλανήτη. Το σημαντικότερο ειναι ότι η βαθμολογία της υποχωρεί :προς το παρόν παιρνει 3,8/10 , ενω προηγουμένως ήταν στο 4,7/10″ Αυτός ο άνθρωπος, επιχειρηματίας το επάγγελμα, εχει αποδοθεί στον αγώνα για κατάδειξη της διαφθοράς , μετά την κατάχρηση δημοσίου χρήματος απο παραβάσεις που διαπιστώθηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έχοντας σαν αποτέλεσμα , να απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές.
«Το κόστος των υποδομών στην Αθήνα, ήταν 200% αυξημένο σε σύγκριση με την Βαρκελώνη » αποκαλύπτει με θυμό. Ο σύλλογός του έδωσε συγκεκριμενο αριθμό στο ύψος της διαφθοράς .Το 2009,τα ελληνικά νοικοκυριά , πλήρωσαν 780.000.000 ευρώ σε «κεράσματα » στις δημοσιες υπηρεσίες.
Ποιοι ειναι οι τομείς οι πιο εκτεθειμένοι?
Η υγεία ,η είσπραξη των φόρων και οι υπηρεσίες πολεοδομίας.
Ενα ποσό 1355 ευρώ/έτος, για καθε οικογένεια !
Στον ιδιωτικό τομέα , η διαφθορά υπάρχει επίσης,αλλά σε μια χαμηλότερη κλίμακα .
Τέλος , το ποσό που δηλώθηκε, ποικίλλει ανάλογα με τον βαθμό της παρανομίας .
«Στην πολεοδομία, η αποκρυψη μιας μεγάλης παράβασης , κοστίζει πιο ακριβά απο μια νόμιμη διαδικασία, επιμένει ο κύριος Μπακουρης .
Κατά περίσταση , το «κέρασμα » ειναι πλαφοναρισμενο.Έτσι ένας τεχνικός έλεγχος κοστίζει παντού 300 ευρώ «κάτω απο το τραπεζι»!
Αλλά ο Κώστας Μπακουρης διακρίνει αυτη την καθημερινή διαφθορά απο τα μεγάλα σκάνδαλα, που συνδέονται με την εξουσία, στα οποία ο σύλλογός του ,δεν εχει δικαιοδοσία να ελέγξει , ακόμα και αν η σοβαρότητα εχει επιπτώσεις στο δανεισμό του Κράτους.Ξεκινώντας απο την υπόθεση του Βατοπεδίου, που άρχισε το 2008 .
Μια μεταβίβαση ακίνητου, με βάσιμες υποψίες για πολλά χρήματα κάτω απο το τραπεζι ,
ανάμεσα στην ορθόδοξη Μονη του Αθως ,και πολλούς υπουργούς με μεγάλο πολιτικό βάρος , καθώς και την σύζυγο κάποιου εξ αυτών, συμβολαιογράφο , σε μια Χώρα όπου η εκκλησία και το κράτος δεν έχουν ακόμα διαχωρισθεί .
Η ακόμα, το 2008 επίσης , το σκάνδαλο της SIEMENS , στην Γερμανία , όπου αποδείχθηκε πως ένας πρώην βουλευτής και σύμβουλος του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Κώστα Σιμητη, δέχθηκε προ των εκλογών του 2000, 1.000.000 Γερμανικά Μάρκα, σαν βοήθημα στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος .

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΗΧΑΝΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Η αδιαφάνεια βασιλεύει .Ποτέ ένας πολιτικός άνδρας, δεν εχει πάει φυλακή .
Μονο αυτός που δωροδοκεί τιμωρείται απο το Νόμο.
Έτσι οι πολίτες σκέφτονται ως εξής .
Αφου ο υπουργός ειναι διεφθαρμένος , μπορώ να γίνω κι εγώ .
«Αυτό το σύστημα συνδυάζεται με το μεσογειακό ταμπεραμέντο » εξηγεί ο Τάσος Τελογλου , 49 ετών, δημοσιογράφος, στην εφημερίδα Καθημερινή .
Υπεύθυνος της έρευνας που αποκάλυψε το σκάνδαλο της SIEMENS, δέχθηκε προσωπικές ενοχλήσεις , άλλα κράτησε σθεναρή αντίσταση .
Σήμερα , η αποφασιστικότητα του νέου πρωθυπουργού , να «κάνει πόλεμο στην διαφθορά», του δίνει την αισθηση ότι ειναι αληθινή, ακόμα και αν «Ο Παπανδρέου, δεν εχει τον απαραιτητο στρατό, για να δώσει την μάχη » .
Εκτιμά επίσης, την επανάσταση των 2 δικαστικών που αναμείχθηκαν στην υπόθεση του Βατοπεδίου, που εδώ και ένα χρόνο, αποκάλυψαν με σθεναρή φωνή, τις πιέσεις που δέχθηκαν, απο την εξουσία , για να θάψουν την υπόθεση .
Παρόλα αυτά, ο φάκελος εχει κολλήσει .
Γιατί η διαδικασία ανάκρισης ξεκίνησε με εμπόδια .
«Στην Ελλαδα , κάτω απο καθε πέτρα , κρυβεται ένα σκάνδαλο,» εκτιμά ο Κώστας Κουγιας ,πρόεδρος των δικηγόρων χωρίς σύνορα , χαρούμενος γιατί μια χούφτα δικαστικοί, βγήκε στην δημοσιότητα πρόσφατα , εκ των οποίων ένας ανακριτής, καταδικάστηκε σε 25 χρονια φυλάκιση. «Οι υπολογισμοί μου δειχνουν , ότι το κόστος εκλογής ενος βουλευτή , καλύπτεται οικονομικά απο επιχειρηματίες, ανερχόμενο στα 150.000 ευρώ.Είναι το πιο ψηλό στην Ευρώπη.Η διαφθορά ειναι ένα αρχαίο σύστημα, γιαυτό η σημασία του ανεβαίνει συνέχεια » αναλύει ο πολιτολογος , Ηλίας Νικολακοπουλος , στην γειτονιά του την πλάκα κάτω απο την Ακρόπολη.

ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ
«ΔΑΜΑΣΕΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ «ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Με κυβερνητική αμοιβή, αλλά με διορισμό απο το συμβούλιο των Χωρων-Μελών της Ευρώπης, κατ’απαιτηση των Ελλήνων , ένας γενικός επιθεωρητής δημοσίας διοίκησης
εχει ορισθεί απο το 2003 , «να αποκαλύπτει και να επισημαίνει την διαφθορά «, ανάμεσα στους 800.000 δημοσίους υπάλληλους της Χωρας .
Παλιός δικαστικός σε ανώτατο δικαστήριο , ο Λέανδρος Ρακιτζής [φώτο 1 ], απασχολείται σε αυτο το πόστο.
Μέσω καταγγελιών, η ερευνών , ο κύριος ΕΞΥΓΊΑΝΣΗ της Ελλάδας , απολύει καμιά σαρανταριά υπάλληλους τον χρόνο , πολύ συχνα ανθρώπους αθεραπευτα παραβατικους , δημοτικούς συμβούλους , η στην κεντρική διοίκηση,
στην πολεοδομία η στα Ταμεία της εφορίας.»Υπάρχει μια νοοτροπία φεουδαρχισμού ,
ο καθε δήμαρχος εκλαμβάνει τον εαυτό του , σαν ένα μεγάλο άρχοντα » αναφέρει .
Η καταγγελία της γραφειοκρατίας ειναι συχνα η αιτιολόγηση.
Η υπερτιμολόγηση των κοστολογίων στα έργα συντήρησης και υποδομών , συχνα ακόμα και για τα Ευρωπαϊκά κονδύλια απο τα πακέτα στήριξης .

ΕΝΑΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΘΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Η φοροδιαφυγή , συχνα ειναι νόμιμη , μεχρι σήμερα , αφου οι ταξιτζήδες δηλώνουν έσοδα 12.000 ευρώ/χρόνο ετησίως σαν αδιαβάθμιστο τεκμήριο !
Οι καθυστερήσεις στην Ποινική Δικαιοσύνη ειναι τραγικές , 10 χρονια χρειάζεται για την οριστική επιδίκαση κάποιας υπόθεσης .
Στην καρδιά της Αθήνας , το γραφείο του ειναι εγκατεστημένο σε ένα κτίριο με γυάλινα τζάμια .Από κάτω ακριβώς βρίσκεται μια εκκλησία του 14ου αιώνα, περιτριγυρισμένη απο μοντέρνα κτίρια .Διαδίδεται ότι ο Μπάμπης Βωβός , ένας μεγάλος εργολάβος οικοδομής, κατάφερε να πάρει άδεια χτισίματος , απέναντι απο ένα ιστορικό μνημείο.
Λέγεται ότι υπήρξε μεγάλη άσκηση πιέσεων.»Στην Ελλαδα , επισημαίνει ακόμα
ο δικηγόρος κύριος Κώστας Κουγιας , η διαφθορά ειναι παντού.Ο δε πολίτης που δεν εχει χρήματα , δεν εχει την δυνατότητα να ζητήσει προστασία απο το το κράτος .»

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΑ «ΔΩΡΑΚΙΑ » [ΦΩΤΟ 4 ]

«Ποτέ μου δεν κέρδισα χρήματα , αλλά μπορώ να κοιτάξω τους ανθρώπους στα μάτια »
καταθέτει .Στα 58της χρονια , η οικολόγος /ακτιβίστρια Μαργαρίτα Καραβασιλη , γνωστή για την μάχη της κατά της μόλυνσης των υδροφόρων κοιτασμάτων
που οφείλεται στην «παράλογη συμπεριφορα των βιομηχανιών » στην περιοχη του Ασσωπου ειναι απο τον Οκτώβριο, το δεξί χέρι της Τινας Μπιρμπίλη , υπουργού Περιβάλλοντος.Από την ήμερα του διορισμου της στην κυβέρνηση, αυτη που δούλεψε επίσης στις Βρυξέλλες, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, απήθυνε επιστολή στον πρωθυπουργό. «Του έγραψα. » Αν μου ζητηθεί να προστατέψω καποιον , η να κάνω καποια παράνομη πραξη, θα παραιτηθώ αμέσως » Δεν τίθεται θέμα να ξαναζήσει την εμπειρία του 2007 , όταν την έβαλαν στο περιθώριο , γιατί αρνήθηκε να κλείσει τα μάτια, σε παράνομες πρακτικές .Άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου , είχαν λαδώσει την εξουσία !Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ , κόβει την φόρα αμέσως, στην πελατειακή νοοτροπία και την άσκηση μεθοδευμένων πιέσεων.
Τις πιέσεις των επιχειρηματιών, χωρίς προσχήματα, προς τους εκλεγμένους .
Η Κυρία ανάπτυξη μακράς πνοής , απολαμβάνει το γεγονός ότι επιτελους ,
το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποχωρίστηκε απο τα δημοσία έργα .
Καμμια πιθανότητα πλέον, να χτιστούν εθνικές οδοί, όπου να ναι!
Θέλει να πιάσει επ’αυτοφορω τις παράνομες εκροές τοξικών αποβλήτων .
Να εμποδίσει «τα δωράκια» που μοιραζονται στους δημάρχους και τους τελωνοφύλακες.
Να δώσει έφεση στην ελεύθερη εργασία των 30 επιθεωρητών περιβάλλοντος .
Να παλέψει κατά της παράνομης οικοδομής .
Γιατί η Ελλαδα μετράει σήμερα 2.000.000 «παράνομα» κτίρια, που τα ανέχεται, μετά την πληρωμή απίθανων προστίμων .
Γιαυτό το θέμα , η Μαργαρίτα Καραβασιλη , πήρε την έγκριση να γκρεμίσει τα παράνομα χτίσματα, στα βόρεια βουνά της Αττικής που έχουν αποδασωποιηθει πρόσφατα , απο τις πυρκαγιές .

ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Οι φωτογραφίες απο τον δορυφορο , για σύγκριση, θα καθορίσουν την νομιμότητά τους . Ο πρωθυπουργός , θα την συνοδεύσει προσωπικά την μέρα της πρώτης κατεδάφισης.»Σε αυτη την Χώρα , η πολυπλοκότητα των νόμων , οι συνεχείς επικολλήσεις διατάξεων, έδωσαν ώθηση στην παρανομία .
Πρέπει να αλλαχθούν τα κείμενα , να αλλαξει η νοοτροπία των κατοίκων,
σε μια κοινωνια όπου η διαφθορά , εχει γενικευθεί, βασισμένη στις συνήθειες .
Δεν εχει κερδηθεί ακόμα τιποτα !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: