Για μια πραγματικη Δημοκρατια

Αρχική » Ανθρωπινες σχεσεις » Η διαμονη με τους Ελληνες

Η διαμονη με τους Ελληνες

Kατηγορίες

greek dating Santorini Thera Ανθρωπινες σχεσεις Ανθρώπινες σχέσεις ΓΑΠ Γνωριμίες Γνωριμιες ΔΝΤ Ε.Ε Ελγίνεια Μάρμαρα Ελληνοτουρκικα Εργασια ΗΠΑ Θηρα ΙΝΚΑ ΚΚΕ Κινα ΛΑΟΣ ΝΔ Οικολογια Οικονομία ΣΥΡΙΖΑ Σαντορινη Σταθερό προβάδισμα ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου Τουρισμος Τουρκια Υγεια έρωτας αθλητισμος ανασκοπηση δημοσκοπησεων ανθρώπινες σχεσεις απασχοληση αποχη γνωριμίες στο διαδίκτυο γνωριμιες στο διαδικτυο γυναικεία σεξουαλικότητα δημοκρατια δημοσιευματα για αναλυση απο το διαδικτυο δημοσιευματα για αναλυση στο διαδικτυο δημοτικες εκλογες εκκλησια εκλογες επικαιροτητα επικαιρότητα ερωτας ερωτικές σχέσεις κοινωνια κομματα κρατος-εκκλησια κριση λαικη κυριαρχια λαϊκή κυριαρχία οικονομια παιδεια παναθηναικος παπανδρεου πασοκ ποδοσφαιρο πολιτικές εξελίξεις πολιτικες εξελιξεις πολιτικη πολιτικη επικαιροτητα πολιτικη κριση πολιτισμος πραγματική δημοκρατία πραγματικη δημοκρατια προσληψη προσφατη δημοσκοπηση σεξ σεξουαλικοτητα σεξουαλικότητα σχέσεις σχεσεις τρομοκρατια

Δημοφιλή κλικ

  • Κανένα
Δεκέμβριος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιαν. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Advertisements

ΙΤΕΠ:Χαρακτηριστικά των Τουριστών από τις Δυτικοευρωπαϊκές Χώρες

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι κατά κανόνα νεαρής ηλικίας, μεσαίας και κατώτερης κοινωνικής και εισοδηματικής τάξης, που ξοδεύουν στη Ελλάδα κατά μέσο όρο από 58€ έως 67€ ημερησίως. Αυτό προκύπτει από έρευνα μεταξύ 2.030 τουριστών που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος, Μακεδονία, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ρόδου κατά την περίοδο 10 Αυγούστου – 10 Σεπτεμβρίου 2009. Η έρευνα κάλυψε τους επισκέπτες των μεγαλυτέρων χωρών – πελατών της Ελλάδας, και ειδικότερα τις δυτικές χώρες που έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και είναι οι παραδοσιακοί επισκέπτες της χώρας. Συγκεκριμένα, εξετάστηκε το προφίλ των επισκεπτών από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Βέλγιο. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι χώρες αυτές συμμετέχουν με ποσοστό 53% στο σύνολο των αφίξεων στην Ελλάδα.

Η έρευνα διεξάχθηκε από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το καλοκαίρι του 2009 (παρόμοια έρευνα διεξάχθηκε και το καλοκαίρι του 2008), και είχε ως αντικείμενο την καταγραφή των χαρακτηριστικών του ταξιδιού των τουριστών (είδος πακέτου, αριθμός διανυκτερεύσεων, αριθμός ατόμων που ταξιδεύουν μαζί, κλπ), το κοινωνικό-οικονομικό τους προφίλ (ηλικία, μόρφωση, επάγγελμα, εισόδημα και κοινωνική τάξη) και το ύψος της δαπάνης του ταξιδιού με επιμερισμό στο ποσό που δαπανήθηκε στην χώρα τους και στο ποσό που δαπανήθηκε στην Ελλάδα. Με αυτού του είδους τις έρευνες το ΙΤΕΠ συμβάλλει στη διερεύνηση δύο ουσιαστικών θεμάτων που αφορούν τον τουρισμό. Το πρώτο είναι η καταγραφή του κοινωνικού προφίλ των επισκεπτών  και ως εκ τούτου την διερεύνηση των ενεργειών που απαιτούνται για την προσέλκυση τουριστών υψηλότερου επιπέδου. Το δεύτερο είναι η εκτίμηση του συναλλάγματος που εισρέει στη χώρα με βάση τις άμεσες δαπάνες των τουριστών, αφού η καθιέρωση του ευρώ και η κατάργηση των συνόρων κάνει δύσκολη τη συγκέντρωση τέτοιων στοιχείων.

Από την ανάλυση των στοιχείων με βάση τις συνεντεύξεις που έκαναν εξειδικευμένοι ερευνητές προέκυψαν τα εξής: Το 5,5% των ερωτηθέντων έχει ηλικία κάτω των 20 ετών, το 49,9% έχει ηλικία μεταξύ 20 και 39 ετών, 38,4%  μεταξύ 40 και 59 ετών, και μόνο το 6,2% είναι άνω των 60 ετών δίνοντας μέση ηλικία τα 37,9 έτη. Κατά μέσο όρο συνταξιδεύουν 2 άτομα, εκ των οποίων, κατά μέσο όρο, ένας στους έξι είναι ανήλικος.
Ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων των επισκεπτών της χώρας ανήλθε το 2009 σε 11,2 διανυκτερεύσεις. Η συνηθέστερη διάρκεια παραμονής είναι 7 διανυκτερεύσεις με ποσοστό εμφάνισης 21,9%, 14 διανυκτερεύσεις (19%), που το καλοκαίρι του 2009 σημείωσαν αύξηση λόγω των προσφορών των ξενοδοχείων, και 10 διανυκτερεύσεις (13%).

Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ παρουσιάζουν την υψηλότερη μέση δαπάνη ταξιδιού ανά άτομο, που ανέρχεται σε 2.632€, ενώ για τους επισκέπτες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η μέση δαπάνη ανά άτομο κυμαίνεται από 1.079€ (Ολλανδία) έως 1.584€ (Βέλγιο). Οι δαπάνες αυτές επιμερίστηκαν στα ποσά που δαπανήθηκαν στη χώρα τους και στα ποσά που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας αποτελούν, για το σύνολο του δείγματος, το 49,7% της συνολικής δαπάνης του ταξιδιού και κυμαίνεται από 38,4% στην Αυστρία έως 56,9% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μέση δαπάνη ανά άτομο, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, να διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στα 652€ και να κυμαίνεται για τις χώρες της Ε.Ε., από 468€ για τους Ολλανδούς έως 766€ για τους Σουηδούς, και για τους Αμερικάνους στα 1.123€.

Από το λόγο της δαπάνης ανά άτομο, ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων προκύπτει η ημερήσια δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα. Αυτή ανέρχεται για τους επισκέπτες από τις χώρες της Ε.Ε. στα 61€, και κυμαίνεται από 50€ για τους Ολλανδούς έως 81€ για τους Γάλλους, ενώ οι Αμερικάνοι ξοδεύουν στη χώρα μας κατά μέσο όρο 97€. Πιο αναλυτικά, το 25% του συνόλου των τουριστών ξοδεύει ημερησίως έως 25€, το 50% των τουριστών έως 44€ και το 75% έως 76€. Περισσότερο από 100€ ημερησίως ξοδεύει μόνο το 13,4% των τουριστών.

Όσον αφορά τα αεροδρόμια αναχώρησης, η υψηλότερη μέση ημερήσια δαπάνη εμφανίζεται στους τουρίστες που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος και της Ρόδου με 72€ και 59€, αντίστοιχα, και ακολουθούν το αεροδρόμιο Μακεδονία με 54€, του Ηρακλείου με 53€ και της Κέρκυρας με 52€.

Όσον αφορά την κοινωνικοοικονομική σύνθεση των τουριστών (που βασίζεται στο συνδυασμό επιπέδου μόρφωσης και επαγγέλματος σύμφωνα με το τυποποιημένο σύστημα της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ερευνών Κοινής Γνώμης & Μάρκετινγκ – ESOMAR), στην ανώτερη τάξη Α/Β (διευθυντικό στέλεχος με ανώτατη εκπαίδευση) βρέθηκε να ανήκει το 24,1% των τουριστών, στις μεσαίες κοινωνικές τάξεις C1 (προϊστάμενος τμήματος ή απλό στέλεχος) και C2 (ειδικευμένος τεχνίτης με μέση ή ανώτερη εκπαίδευση) το 50,7% και στις κατώτερες τάξεις D (υπάλληλος γραφείου με κατώτερη εκπαίδευση) και Ε (ανειδίκευτος εργάτης με στοιχειώδη εκπαίδευση) το 25,2%. Ενώ, σε αναφορά με το καθαρό μηνιαίο εισόδημα, άνω των 5.000€ δήλωσε το 19%, 3.000€ – 4.999€ το 29,3%, 1.000€ – 2.999€ το 40,6% και κάτω από 1.000€ το 11%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι χώρες που κάλυψε η έρευνα έχουν από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα, τα αποτελέσματα ως προς την εισοδηματική τους τάξη κρίνονται ως μη ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Τέλος, συγκρίνοντας τα ευρήματα της εφετινής έρευνας με τα αντίστοιχα του 2008, διαπιστώνεται η αύξηση του ποσοστού των επισκεπτών της χώρας μας που προέρχονται από τις μέσες και κατώτερες κοινωνικές τάξεις με μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα, και ως εκ τούτου δαπανούν στη χώρα μας ποσά σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η ανώτερη τάξη (Α/Β) υποχώρησε από 35% του συνόλου των τουριστών το 2008 σε 24,1% το 2009, ενώ η κατώτερη κοινωνική τάξη (D/E) αυξήθηκε από 9% το 2008 σε 25,2% το 2009. Επίσης, η ανώτερη εισοδηματική τάξη (άνω των 5.000€ καθαρό μηνιαίο εισόδημα) υποχώρησε από 27% του συνόλου των τουριστών το 2008 σε 19% το 2009, ενώ οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις (κάτω των  3.000€) αυξήθηκαν από 42% το 2008 σε 51,6% το 2009. Αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών είναι η σημαντικά μικρότερη μέση ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη στη χώρα μας, που από 78,5€ το 2008 υποχώρησε σε 62,3€ το 2009, δηλαδή μείωση κατά 20,7%. Προφανώς, στη μείωση της δαπάνης συνέβαλε και η οικονομική κρίση, αφού στην ερώτηση «σε ποιο βαθμό η τρέχουσα οικονομική κρίση επηρέασε τις διακοπές σας;», πάνω από τους μισούς (52,2%) απάντησαν ότι, «λίγο» ή «πολύ», τους επηρέασε.

Μελετώντας διεξοδικά τα στοιχεία αυτά,  βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα, σχετικά με το ποια μορφή τουρισμού φαίνεται να επιλέγουν σήμερα οι περισσοτεροι επισκέπτες της Χωρας , αλλά κυρίως, τα λάθη που ξεκινούν απο την περίοδο της ΧΟΥΝΤΑΣ στην δεκαετία του 60  με την τεραστία κρατική επένδυση στην εκβιομηχάνιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας , χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί σημαντικά στοιχεία, όπως ο 12 μηνος τουρισμός και η απαράμιλλη Ελληνική , παραδοσιακή φιλοξενία , που φαίνεται σαν η ιδανική λυση για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενος περιορισμένου μπάτζετ κάτω απο τα 60 ευρώ ημερησίως /άτομο  …

Σε αυτο το δύσκολο ομολογουμένως στόχο ,αν μόνο σκεφθεί κανείς, ότι σε ένα γυραδικο , ένα ζευγαρι ξοδεύει κατά Μ.Ο 20 /γεύμα, την συνήθεια των Β.Ευρωπαιων και Αμερικανών η άλλης προέλευσης επισκεπτών, να παιρνουν πλήρες πρωινό κόστους 10 ευρώ/άτομο ,  δηλαδή άλλα 20 ευρώ , ειναι ηλίου φαενοτερο , ότι η μεμονωμένη επισκεψιμοτητα  απειλείται με πλήρη εξαφάνιση, λόγω οικονομικής αδυναμίας των επισκεπτών μας , οι οποίοι αναγκάζονται να περνούν απο τους μεσάζοντες τουρισμού,  για την εξασφάλιση μεταφοράς και διαμονής, πληρώνοντας με δόσεις τα μισά χρήματα του κόστους του προορισμού τους   .

Συχνά , στερούνται του γεύματος η του δείπνου ,  γεγονός που αιτιολογεί απόλυτα τον Μ.Ο ηλικίας στα 38 χρόνια ,

γεγονός που με την σειρά του στερεί απο την τουριστική μας επιχειρηματικοτητα τοπικά , όλα εκείνα τα έσοδα , που θα της επέτρεπαν να αποκτήσει εκπαιδευμένο άρτια προσωπικό και οχι ευκαιριακό , για να στοχεύσει  στην επιστροφή και την οικειοποίηση του προορισμού απο τους μεγαλύτερης ηλικίας επισκέπτες, οι οποίοι συνηθως επιλεγούν την Τουρκια , την Ισπανία η την Πορτογαλία και τα Β.Αφρικανικα κράτη του Μαγκρεμπ για δεύτερη , παραθεριστικής υφής διαμονη και συχνά, επένδυση για την αγορά δεύτερης κατοικίας ….

Όμως καμμια απο τις προηγούμενα αναφερθείσες Χώρες , δεν παρουσιάζει τόσο σημαντικά Πολιτιστικά αξιοθέατα ,  ενω  οι Οικονομίες τους , δεν έχουν σήμερα  την δυνατότητα

να προσφερουν την ασφάλεια , τον πλουραλισμό και την πατροπαράδοτη φιλοξενία,  καλύτερα απο μας , αν μόνο γίνει συνείδηση όλων και κυρίως του κράτους , ότι ο Τουρισμός, δεν μπορεί να αποκόπτεται ποτέ απο τον Πολιτισμό και ότι η πρόσκληση /οργάνωση /τιμαριθμοποίηση/διαρυθμιση /επάνδρωση /φιλοξενία, των επισκεπτών μας  , μπορεί να φέρει λύσεις στα οικονομικά χιλιάδων ακόμα οικογενειών, αν ο θεσμός της «διαμονής στο σπίτι  »   αποκτούσε ένα στοιχειώδη επαγγελματισμό/επιμόρφωση /οργάνωση ανοίγοντας τις πόρτες της Ελληνικής οικογένειας στον κόσμο ,  στην αλλαγή νοοτροπίας και στο άνοιγμα των κοινωνικών στερεοτύπων μας ,    δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία σε χιλιάδες πολίτες, να εισπρατουν αυτά τα 60 ευρώ /άτομο ,  ημερησίως, μειώνοντας το κόστος του προορισμού, σοβαρά αν σκεφτούμε ότι συγκαταλέγονται , διαμονή και διατροφή, αλλά το σημαντικότερο, καλλιεργώντας δεσμούς φιλίας, που ειναι η βασικότερη αναγκη για καθε προοπτική επιστροφής του επισκέπτη.

Το πρόγραμμα θα μπορουσε να προβάλλεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,  σαν

«πρόσκληση για να ανακαλύψετε την Ελλάδα »

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: