Για μια πραγματικη Δημοκρατια

Αρχική » Ανθρωπινες σχεσεις » ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΡΙΣΚΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΡΙΣΚΟ

Kατηγορίες

greek dating Santorini Thera Ανθρωπινες σχεσεις Ανθρώπινες σχέσεις ΓΑΠ Γνωριμίες Γνωριμιες ΔΝΤ Ε.Ε Ελγίνεια Μάρμαρα Ελληνοτουρκικα Εργασια ΗΠΑ Θηρα ΙΝΚΑ ΚΚΕ Κινα ΛΑΟΣ ΝΔ Οικολογια Οικονομία ΣΥΡΙΖΑ Σαντορινη Σταθερό προβάδισμα ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου Τουρισμος Τουρκια Υγεια έρωτας αθλητισμος ανασκοπηση δημοσκοπησεων ανθρώπινες σχεσεις απασχοληση αποχη γνωριμίες στο διαδίκτυο γνωριμιες στο διαδικτυο γυναικεία σεξουαλικότητα δημοκρατια δημοσιευματα για αναλυση απο το διαδικτυο δημοσιευματα για αναλυση στο διαδικτυο δημοτικες εκλογες εκκλησια εκλογες επικαιροτητα επικαιρότητα ερωτας ερωτικές σχέσεις κοινωνια κομματα κρατος-εκκλησια κριση λαικη κυριαρχια λαϊκή κυριαρχία οικονομια παιδεια παναθηναικος παπανδρεου πασοκ ποδοσφαιρο πολιτικές εξελίξεις πολιτικες εξελιξεις πολιτικη πολιτικη επικαιροτητα πολιτικη κριση πολιτισμος πραγματική δημοκρατία πραγματικη δημοκρατια προσληψη προσφατη δημοσκοπηση σεξ σεξουαλικοτητα σεξουαλικότητα σχέσεις σχεσεις τρομοκρατια

Δημοφιλή κλικ

  • Κανένα
Ιουλίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Νέα φιλοσοφία και εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων
Της ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 31 Ιουλίου 2010
sta NEA
L.Katselh
Λούκα Κατσέλη: «Νέα εργαλεία, όπως δάνεια και μικροπιστώσεις, που κυρίως απευθύνονται σε όσους βρίσκονται αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, αξιοποιούνται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στη χώρα μας»
Ο μικρός επιχειρηματίας και ο νέος που έχει ιδέες και όρεξη για ένα ξεκίνημα στον επιχειρηματικό στίβο είναι σήμερα τα μεγάλα θύματα της πρωτόγνωρης κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία. Καθώς το τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητα και την επάρκεια των κεφαλαίων του, τα κανάλια της χρηματοδότησης των ασθενέστερων της ελληνικής επιχειρηματικότητας κλείνουν και τα φαινόμενα οικονομικού αποκλεισμού γίνονται ολοένα και εντονότερα.

Από την άνοιξη, ο ρυθμός αύξησης των συνολικών πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έχει πέσει στο μηδέν, σε σχέση με τα τέλη του 2009, ενώ τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πιστώσεων έχει πέσει χαμηλότερα από το 3%, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτό το περιβάλλον πιστωτικής ασφυξίας, ο μικρός και ο νέος επιχειρηματίας συναντούν τεράστιες δυσκολίες πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για την άντληση ρευστότητας πολύτιμης για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους ή για νέες επιχειρηματικές προσπάθειες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για κατάλυση της οικονομικής δημοκρατίας στην αγορά: οι ασθενέστεροι ασφυκτιούν, χάνουν συνεχώς μερίδια αγοράς, επιχειρήσεις κλείνουν και εργαζόμενοι χάνουν τις θέσεις εργασίας τους, ενώ οι πιο ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι ενισχύουν την ήδη κυρίαρχη θέση τους, μέσω προνομιακής πρόσβασης στους περιορισμένους πόρους.

Καινοτομικά εργαλεία και νέοι θεσμοί
Εργαλεία του παρελθόντος, όπως η παροχή επιδοτήσεων ή οι κρατικές εγγυήσεις δανεισμού δεν είναι επαρκή για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Η αναπτυξιακή υπέρβαση της κρίσης απαιτεί καινοτομικά εργαλεία και νέους θεσμούς. Απαιτεί την καθιέρωση αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των φορέων που εκπροσωπούν τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες της χώρας, με βάση νέα και δημοκρατικότερα πρότυπα συνεργασίας, για την από κοινού χάραξη στρατηγικής, αλλά και για τη συνεχή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της αναπτυξιακής πολιτικής και την έγκαιρη διόρθωση πορείας, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Το Συμβόλαιο Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που υπέγραψαν πρόσφατα το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και οι φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο, αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη νέα φιλοσοφία που διέπει πλέον την αναπτυξιακή μας πολιτική: 1. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνονται για πρώτη φορά εταίροι της Πολιτείας στον σχεδιασμό προγραμμάτων και στη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής. Φιλοδοξία μας είναι, τα νέα προγράμματα που καταρτίζονται και τα νέα εργαλεία που αξιοποιούνται να αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα συνεχούς άντλησης προτάσεων και παρατηρήσεων μέσα από την καθημερινή εμπειρία των ίδιων των επιχειρηματιών, ώστε να διορθώνονται έγκαιρα οι ατέλειες και να αντιμετωπίζονται όποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

2. Νέα εργαλεία, όπως δάνεια και μικροπιστώσεις, που κυρίως απευθύνονται σε όσους βρίσκονται αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα, αδυνατώντας να επωφεληθούν ακόμη και από προγράμματα δανεισμού με κρατική εγγύηση, αξιοποιούνται για πρώτη φορά σε τέτοια ένταση στη χώρα μας. Τα δάνεια και οι μικροπιστώσεις αποτελούν αποτελεσματικό μέσο για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, την προαγωγή της εξωστρέφειας και καινοτομικών επενδύσεων, τη στήριξη της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας, ακόμη και την παροχή βοήθειας στους ανέργους ώστε να επανεντάσσονται στην οικονομική δραστηριότητα, μέσω της αυτοαπασχόλησης ή της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή αξιοποιούνται τα προγράμματα της κοινοτικής πρωτοβουλίας JΕRΕΜΙΕ, αλλά και το Νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που με αρχικό κεφάλαιο 460 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ θα μπορεί, με την ανακύκλωση πιστώσεων, να προσφέρει ρευστότητα 1,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία διευκολύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών κινδύνων, καθιστώντας την Πολιτεία συμμέτοχη στις δράσεις των επιχειρηματιών. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών μηχανισμών
Με τα νέα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία εισάγεται μια δημοκρατική φιλοσοφία στις διαδικασίες χάραξης και παρακολούθησης της αναπτυξιακής πολιτικής. Παράλληλα, όμως, αξιοποιούνται για πρώτη φορά ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, που επιτρέπουν να κατανεμηθούν πιστώσεις και κεφάλαια σε ευρύτερες ομάδες επιχειρηματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατόμων που επιδιώκουν να ενταχθούν στην οικονομική ζωή με μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά βρίσκουν κλειστές πόρτες στο τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρηματικές ιδέες, οι ιδιαίτερες δεξιότητες, η διάθεση για δημιουργία, ιδίως των νέων ανθρώπων, βρίσκουν μέσα από τα νέα προγράμματα την υποστήριξη που χρειάζονται για να παράγουν αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

Αναπτυξιακή υπέρβαση της κρίσης
Αυτή είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις της σημερινής συγκυρίας: περισσότερες ευκαιρίες στην υγιή επιχειρηματικότητα, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης όσων φιλοδοξούν να δημιουργήσουν και συνεχής διάλογος και συνεργασία με τους φορείς του επιχειρηματικού κόσμου. Ευκαιρίες και δυνατότητες υπάρχουν, ακόμη και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Αυτό το αναπτυξιακό κάλεσμα, που δεν απευθύνεται στους λίγους, ισχυρούς και διαχρονικά ευνοημένους από τα προγράμματα της Πολιτείας, αλλά σε όσους βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον οικονομικό αποκλεισμό, μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια αναπτυξιακή υπέρβαση της κρίσης.

Η Λούκα Κατσέλη είναι υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνονται για πρώτη φορά εταίροι της Πολιτείας στον σχεδιασμό προγραμμάτων και στη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής
σχολιο
Κυριε Κατσελη ,
παρα τις780.000 δημοσιους υπαλληλους μας , κατιμου λεει πως αν δεν διαβασετε και κατανοησετε απολυτα αυτο το σχολιο , ακομα μια καλη προθεση θα παει χαμενη !
Μπορειτε να προσλαβετε ειδικους συμβουλους αναπτυξης , οι οποιοι θα αμοιβονται μονο απο το αποτελεσμα χρησης της επιχειρηματικης δραστηριοτητας την οποια θα στηνουν σε συνδυασμο με τους επιχειρηματιες διαδικτυου η γενικα τους νεους επιχειρηματιες ?
ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΤΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ …
ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ !
ΑΝ ΣΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΥΣ !


Σχολιάστε